Punerea în funcțiune (P.I.F.)

Punerea in functiune a centralelor murale pe combustibil gazos (GN sau GPL) – reprezinta conform prescriptiei PTA1-2010 ansamblul de lucrari de specialitate asupra aparatului, menite sa ii confere acestuia, pe baza incercarilor functionale executate in conditii reale de lucru, disponibilitatea de functionare la parametrii de siguranta si performanta declarati de producator.

Este important sa stiti ca punerea in functiune a unei centrale termice este confirmarea functionarii in parametrii normali transmisi de catre producator a centralei dumneavoastra si este o masura in plus de verificare a  lucrarilor efectuate in casa dumneavoastra asupra centralei termice. 

Etapele punerii in functiune

a) alimentarea aparatului cu combustibil gazos, apa si energie electrica;
b) verificarea etanseitatii circuitelor de combustibil gazos si de apa;
c) verificarea functionarii sistemelor de reglare si de protectie;
d) reglarea parametrilor de intrare in aparat;
e) pornirea aparatului, efectuarea reglajelor necesare pentru o functionare optima a aparatului in conditiile reale existente la utilizatorul final;
f) reverificarea functiilor de reglare si protectie la cald (in functionarea normala a aparatului);
g) verificarea la cald a evacuarii gazelor de ardere, a tirajului si a etanseitatii circuitului de evacuare a gazelor de ardere;
h) aducerea aparatului in functionare la parametrii nominali si efectuarea verificarii arderii;
i) masurarea parametrilor de functionare si inregistrarea acestora in buletine, fise de masuratori etc. (in conformitate cu propriile proceduri) si, in mod obligatoriu, intr-un raport de verificare.
j) instruirea utilizatorului final caruia i se va explica modul de exploatare si intretinere curenta a aparatului, subliniindu-se urmatoarele obligatii si restrictii:

k) editarea, completarea livretului aparatului si predarea acestuia utilizatorului final;
l) contrasemnarea raportului de verificare de catre utilizatorul final, care semnifica faptul ca acesta si-a asumat obligatiile privind utilizarea in continuare a aparatului numai in conditiile in care il va supune verificarilor tehnice periodice.