Calorifere din aluminiu, otel sau fonta - avantaje si dezavantaje

Calorifere din aluminiu, otel sau fonta - avantaje si dezavantaje

Fie ca vrei sa iti schimbi caloriferele din locuinta ori doar vrei sa afli care sunt cele mai potrivite materiale pentru a avea caldura pe timp de iarna, iti spunem care sunt diferentele dintre un calorifer din aluminiu, otel si din fonta.

Aluminiu, otel sau fonta - Avantaje si dezavantaje pentru fiecare calorifer

In prezent, gasim o gama variata de calorifere care se potrivesc centralelor termice, insa cel mai important este sa alegi caloriferele care se adapteaza nevoilor casei si iti eficientizeaza cel mai bine costurile. Care sunt avantajele si dezavantajele fiecarui tip de calorifer in parte.

Calorifere din aluminiu - avantaje si dezavantaje

In domeniul instalatiilor termice, caloriferele din aluminiu sunt considerate cele mai potrivite pentru inclazire. Iata si de ce:

  • Au o durata de viata mare, de pana la 20 de ani si isi pastreaza aspectul nou pe toata durata deoarece sunt vopsite in camp electrostatic. Spre deosebire de caloriferele din fonta, se incalzesc foarte repede si consuma cu mult mai putin. Caloriferele din aluminiu se monteaza si se manevreaza foarte usor, iar din punct de vedere al randamentului, au cel mai bun randament in instalatiile cu centrale murale deoarece au putere termica mare pe metrul liniar. Important de stiut este faptul ca orice calorifer din aluminiu trebuie aerisit destul de des

Dezavantaje. Acest tip de calorifere sunt expuse coroziunii electrochimice daca instalatie este facuta din mai multe tipuri de materiale diferite. Nu rezista foarte bine la socuri mecanice si isi pot deforma aspectul destul de usor. De asemenea, caloriferele din aluminiu nu raman calde pentru mult timp si nu pot pastra o temperatura constanta in camera.

Calorifere din otel - avantaje si dezavantaje

Caloriferele din otel sunt intotdeauna cautate datorita pretului accesibil, dar si datorita faptului ca sunt compatibile cu centralele termice de apartament. Pe langa asta, caloriferele sunt:

  • Rezistente la temperaturi de pana la 100 de grade Celsius. Se monteaza si se manevreaza foarte usor si, totodata se incalzesc extrem de repede. Distribuie foarte repede caldura in locuinta, iar din punct de vedere financiar sunt cu mult mai ieftine fata de caloriferele din fonta.

Dezavantaje. Nu au o durata de viata extrem de mare, maxim 10 ani, spre deosebire de caloriferele din aluminiu. Caloriferele din otel nu au o putere mare de incalzire, unul dintre motive ar fi materialul mai putin care se foloseste.

Calorifere din fonta - avantaje si dezavantaje

In prezent, sunt caloriferele care ofera cea mai mare cantitate de caldura. Pe langa asta, caloriferele din fonta au:

  • O durata foarte mare de viata, chiar pana la 30 de ani fara sa fie inlocuite. Au o rezistenta ridicata la socuri, coroziune sau lovituri si, de asemenea, sunt eficiente in ceea ce priveste emanarea caldurii. Daca locuinta este racordata la sistemul de incalzire centralizat, atunci caloriferele din fonta sunt numai bune de montat. Pentru ca sunt cu mult mai rezistente fata de celelalte tipuri de calorifere, au si un pret cu mult mai mare fata de restul.

Dezavantaje. Din punct de vedere al design-ului, caloriferele din fonta nu au un aspect tocmai placut. Sunt butucanoase si destul de greu de manevrat spre deosebire de celelalte doua tipuri de calorifere. Se incalzesc mai greu si au nevoie de o vopsire periodica.