Centrala termica pe gaz vs centrala termica electrica

Centrala termica pe gaz vs centrala termica electrica

Cu toate ca, in mare parte, ambele tipuri de centrale sunt la fel de eficiente si de rentabile in privinta pretului, a consumului, a randamentului, exista totusi si diferente care fac ca alegerile consumatorilor sa se indrepte catre una dintre variante.

Aproape toti consumatorii debransati de la reteaua centralizata de incalzire isi indreapta atentia catre centrala termica pe gaz sau spre centrala termica electrica. Este de la sine inteles faptul ca indiferent de alegerea facuta (centrala termica pe gaz vs centrala termica de apartament), o eficienta cat mai buna poate fi atinsa numai in cazul in care imobilul ce trebuie incalzit este foarte bine izolat, astfel incat toata caldura sa nu se iroseasca.

Uneori, din cauze ce nu tin neaparat de consumatori, nu este posibila instalarea unei centrale de un anumit tip si atunci alegerea se indreapta catre un alt tip de centrala termica. Sunt zone unde gazul metan inca nu a ajuns, motiv pentru care oamenii isi indreapta atentia catre centralele termice electrice.

Centrala termica pe gaz

Centrala termica pe gaz ofera consumatorului cateva avantaje clare, de care oricine ar trebui sa tina cont. Este vorba in primul rand despre eficienta sporita, apoi de faptul ca sunt la fel de potrivite pentru incalzirea in pardoseala, cat si pentru alte tipuri de incalzire. Din pacate, dupa cum este explicat mai sus, inca avem in tara zone unde aprovizionarea cu gaz metan necesar acestui tip de centrala termica este inexistenta.

Centrala termica electrica

Centrala termica electrica este proiectata special sa ofere utilizatorului confort termic sporit si sa isi dovedeasca imediat eficacitatea. Este extrem de simplu de folosit, iar faptul ca poate fi conectata la o retea la care toata lumea are acces nu poate decat sa o transforme intr-o instalatie cautata tot mai mult.

Totusi, este importanta documentarea serioasa inainte de achizitionarea unei centrale termice electrice sau, de preferat, apelarea la un specialist, deoarece aceste centrale termice au o putere redusa, de maxim 100 de kw. Ce inseamna acest lucru? Cu cat spatiul care trebuie incalzit este mai mare, cu atat va fi nevoie de o centrala termica electrica de putere mai mare. Pentru fiecare 10 m de spatiu care trebuie incalzit, avand o inaltime de 2, 5 m, trebuie aleasa o centrala termica electrica pentru 1 – 1, 5 kw termici.

Inainte de instalarea unui model de centrala termica electrica mai trebuie tinut cont de doua aspecte foarte importante: nu trebuie niciodata aleasa o centrala care are o putere mai mare decat cea aprobata de catre societatea de la care se primeste energia electrica si niciodata nu trebuie conectata la priza centrala. Conectarea se face intotdeauna separat, de la tabloul electric.

Avantaje centrala electrica

Centrala termica electrica poate fi instalata aproape oriunde in tara, caci furnizarea curentului electric nu mai este o problema din acest punct de vedere. Acest tip de centrala da un randament de 100%. Efectiv, fiecare kw consumat este transformat in caldura. Centralele electrice sunt foarte simplu de utilizat, nu necesita revizii frecvente, nu produc noxe, nu au nevoie de cos de evacuare, sunt silentioase si, poate cel mai important aspect, cu ele nu exista riscul unei explozii.