Cum sa alegi centrala termica potrivita

Cum sa alegi centrala termica potrivita

La prima vedere, alegerea unei centrale termice poate parea destul de dificila pentru cei nefamiliarizati cu acest domeniu. In realitate, lucrurile sunt mai simple decat par. Procedura de alegere centrala termica se face prin respectarea catorva principii de baza sau prin solicitarea unor informatii si sfaturi de la un furnizor specializat in instalatii si echipamente termice. Acesta este in masura sa afle imediat raspunsul la intrebarea pe care multi oameni si-o pun: ce fel de centrala termica sa aleg?

Ce trebuie sa ai in vedere cand cumperi o centrala termica

In alegerea unei centrale termice se va tine cont in primul rand de tipul combustibilului de care zona dispune. In functie de acesta se poate opta pentru centrale termice care functioneaza pe baza de gaz metan, gaz petrolier lichefiat (GPL), combustibil lichid sau combustibil solid (carbuni, lemne) ori electricitate.

Un alt criteriu important in alegerea unei centrale termice este puterea. Prin anumite calcule specifice se poate afla care centrala termica este mai potrivita pentru incalzirea locuintei. La acest calcul se va tine cont de marimea suprafetei care trebuie incalzita, de pierderile termice cauzate de o izolare defectuoasa (pereti si tamplarie), de amplasarea geografica si de particularitatile climei din respectiva zona, dar si de intrebuintarea pe care o va avea centrala termica.

In alegere centrala termica se va tine intotdeauna cont de capacitatea acesteia de a furniza nu doar caldura, ci si apa calda menajera. De asemenea, foarte importante sunt randamentul si eficienta energetica a centralei termice. Nu in ultimul rand, se va tine cont de raportul calitate / consum / eficienta / pret.

Incalzire centrala pe gaz

Echipamentele termice pentru incalzirea locuintei sunt atat de multe si de variate, incat pot pune in dificultate orice persoana straina de acest domeniu atunci cand vine vorba despre alegere centrala termica. Totusi, sistemul de incalzire centrala pe gaz ramane lider in domeniu datorita avantajelor pe care le ofera. Centrala termica pe gaz aduce utilizatorului o multitudine de avantaje: confort, independenta, fiabilitate, timp foarte mic de raspuns.

Centrala termica pe gaz este proiectata in asa fel incat sa poata sesiza imediat lipsa de gaz. Siguranta este un factor major, iar acest lucru a facut ca centrala pe gaz sa aiba protectia asigurata prin electrodul de ionizare. Exista o protectie la lipsa apei in instalatie (centrala are un sensor de presiune) si una pentru evacuarea gazelor arse (datorata ventilatorului si presostatului de aer), dar si o protectie dubla anti – inghet.

In alegerea centralei se va tine cont si de un alt aspect important. Centralele pot functiona cu tiraj natural (in acest caz incaperea are nevoie de o priza de aer), cu tiraj fortat (la apartamentele de bloc este obligatorie utilizarea de centrale cu tiraj fortat) sau pe principiul condensarii. Specialistii recomanda centralele murale (de perete) cu tiraj fortat pentru locuintele rezidentiale si centralele de pardoseala pentru vile sau case cu suprafete foarte mari pentru a asigura incalzirea corespunzatoare.

Nu in ultimul rand, in alegerea unei centrale termice, indiferent daca aceasta functioneaza pe gaz sau pe orice alt fel de combustibil, se va tine cont si de termenul de garantie al centralei, de serviciile de garantie si post garantie. Punerea in functiune, autorizarea functionarii (autorizatia ISCIR) si verificarea tehnica periodica vor fi asigurate de catre firme specializate si agreate de producator.