Avantajele unei centrale termice in condensatie

Avantajele unei centrale termice in condensatie

Cunoscuta si sub denumirea de centrala termica in condensare, centrala termica in condensatie isi dovedeste permanent eficienta sporita comparativ cu a altor tipuri de centrale termice. Principiul de functionare al acestor centrale termice in condensare este destul de simplu si poate fi intuit imediat. La instalatiile obisnuite de incalzire, intreaga energie termica a vaporilor de apa se iroseste inutil prin eliminarea pe cosul de fum. Centrala termica in condensatie impinge vaporii de apa in echipament, ii condenseaza printr-un proces extern, iar mai apoi transfera caldura astfel obtinuta in interiorul sistemului, oferind prin acest mod un aport suplimentar de energie termica.

Avantaje centrala termica in condensatie

Centrala termica pe gaz in condensatie reprezinta cea mai avansata tehnologie a momentului in producerea de echipamente de incalzire. Dupa cum era de asteptat, aparitia sa ofera utilizatorilor cateva avantaje clare si deloc de neglijat. In primul rand, centrala termica in condensatie poate realiza o racire puternica si rapida a gazelor de ardere, aducandu-le pana sub temperatura punctului de roua si oferind astfel un aport energetic suplimentar. Din acest motiv putem spune ca centrala termica in condensatie are cel mai inalt grad de randament posibil la utilizare.

Datorita felului in care aceste centrale termice in condensare au fost proiectate si realizate, ele reusesc sa asigure si o mai buna protectie a mediului prin faptul ca au emisii reduse de noxe. Aceste centrale termice pe gaz in condensare sunt recomandate de catre specialisti chiar si pentru imobilele vechi, cu conditia ca temperatura de retur a apei calde sa nu depaseasca 50 de grade C. Respectiva conditie poate fi indeplinita daca izolatia se face prin metode potrivite, daca dimensionarea centralei termice este facuta corect si, desigur, daca se reduce nivelul de temperatura al agentului termic.

Beneficii centrala termica in condensatie 

Care sunt, in mod practic, marile beneficii oferite de catre centrala termica in condensatie? In primul rand gradul foarte inalt de eficienta si, respectiv, consumul de combustibil mai scazut, ceea ce face ca aceasta sa dea un randament mai bun decat alte tipuri de centrale termice. In definitiv, la achizitionarea unei centrale termice trebuie sa se tina cont de toate aspectele si sa se caute cel mai bun raport calitate / pret / consum / eficienta.

Dintre beneficii, pe langa randamentul foarte mare si consumul mult mai redus de combustibil, amintim si durata de viata mai mare decat a altor tipuri de centrale termice. Producatorii de centrale termice in condensare sustin ca durata de viata a acestora este de aproximativ 15 ani, spre deosebire de cea a centralelor termice conventionale, a caror durata de viata este de circa zece ani. Dintre multele beneficii centrala termica in condensatie mentionam si faptul ca este foarte potrivita pentru camerele spatioase, cu singura conditia sa existe calorifere mari.

Un alt mare beneficiu adus de centrala termica in condensatie este pretul. Desi acesta pare mai mare la prima vedere, faptul ca investitia se amortizeaza destul de repede (intre 2 si 4 ani, in functie de volumul de incalzire) face ca pretul sa fie foarte bun. Centrala termica in condensare este recomandata chiar si pentru incalzirea in pardoseala, iar faptul ca panourile de reglare si control sunt semnificativ imbunatatite fac din aceasta o instalatie simplu de folosit, caci are diverse aplicatii si sisteme speciale de auto – diagnosticare.