Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa cumperi un boiler pentru acasa

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand vrei sa cumperi un boiler pentru acasa

Atunci cand vine vorba despre alegerea unui model potrivit de boiler pentru locuinta ta, lucrurile pot fi destul de complicate, intrucat pe piata de profil exista o gama foarte bogata de modele si tot atatea firme producatoare. Sa fie un boiler electric de mici dimensiuni? Sa fie unul termoelectric cu o capacitate mare? Daca ai nevoie de ajutor si indrumare din partea unor specialisti in acest sens, este important sa stii ca exista cateva caracteristici importante pe care trebuie sa le ai in vedere inainte sa cumperi un anumit model de boiler.

Ce sunt boilerele si cum functioneaza?

Inainte de a detalia principalele particularitati ale unui boiler, este esential de explicat modul in care functioneaza acest produs. Practic, un boiler este un bazin racordat la reteaua de apa din casa, care este dotat cu o aparatura de incalzire si un termostat, scopul sau fiind acela de a furniza apa calda pentru o camera sau pentru intreaga locuinta.

In functie de modul in care este incalzita apa, exista mai multe tipuri standard de boilere:

Criterii utile pentru alegerea unui boiler potrivit

Pentru ca boilerul sa fie eficient si sa se potriveasca nevoilor fiecarei persoane in parte, acesta trebuie sa fie ales in functie de anumite criterii importante:

Montajul

Indiferent ca e vorba despre boilere electrice, boilere termoelectrice sau orice alt tip de produs, acestea pot fi montate in diferite pozitii:

  • Boilere verticale (sunt cele mai cautate, pentru ca pot fi amplasate cu usurinta pe perete, au un design placut si au un volum variabil intre 10 si cateva sute de litri)
  • Boilere orizontale (spre deosebire de boilerele verticale, cele orizontale au avantajul ca pot fi instalate in locuri mai putin accesibile)
  • Boilere deasupra sau sub chiuveta (sunt micute, cu o capacitate de maximum 20-30 de litri si incalzesc apa instantaneu)

Volumul

Pe langa aspectele ce tin de montaj, si volumul boilerului este un criteriu demn de luat in seama. Acesta trebuie ales in functie de numarul de persoane care il vor folosi si, implicit, de cantitatea de apa ce trebuie incalzita, Astfel, ai de ales din zeci de variante - de la boilere cu volume reduse (de pana la 30 de litri), pana la boilere cu o capacitate mult mai mare (pana la 150 de litri).

Daca ai nevoie de ajutor in acest sens, expertii Berluni iti stau la dispozitie cu toate informatii necesare pentru a estima cat mai corect cantitatea de apa consumata.

Protectia anti-inghet

In mod inevitabil, in timpul iernii, temperatura din camera in care va fi montat boilerul se va reduce, asa ca este important ca produsul sa aiba o protectie anti-inghet, pentru a fi evitate eventuale probleme.

Termostatul reglabil

Existenta unui termostat reglabil permite ajustarea temperaturii apei in functie de nevoi, precum si posibilitatea de a seta o limita superioara pe care boilerul sa nu o depaseasca atunci cand incalzeste apa. Astfel, se poate economisi energie electrica sau combustibil in cazul unor boilere cu gaz.