Cum alegi modelul ideal de calorifer: ce trebuie sa stii despre radiatoarele din fonta, aluminiu si otel

Cum alegi modelul ideal de calorifer: ce trebuie sa stii despre radiatoarele din fonta, aluminiu si otel

Caloriferele, desi au o functie intrebuintare atat de importanta, sunt deseori alese in functie de pret, nu de calitatile lor. Criteriul principal de selectie nu este, asadar, foarte bine ales. Desi bugetul este un factor important, caracteristicile locuintei, rezistenta si eficienta caloriferelor sunt mult mai importante in procesul de achizitie.

Caloriferele exista sub trei categorii – avem caloriferele din fonta, caloriferele din otel si caloriferele din aluminiu.

In ultimii ani, cei mai multi oameni au optat pentru calorifere verticale otel, mai ales in cazul caselor noi. Desi sunt o alegere comoda, nu sunt, insa, cea mai avantajoasa. Mult mai eficiente sunt caloriferele din fonta si aluminiu.

Calorifere din fonta

Caloriferele din fonta au cea mai mare rezistenta dintre cele trei tipuri, facand fata bine loviturilor, socurilor mecanice si coroziunii. Pot avea o durata de viata de pana la 30 de ani. Sunt practice pentru sistemele de incalzire centralizate, avand o inertie termica mare, dar sunt utile si pentru centralele termice, in special pentru cele care au capacitate de functionare la temperaturi mici. Pot incalzi suprafete mari.

Un dezavantaj este dimensiunea lor mare, usor inestetica. Un altul este faptul ca inghit o cantitate mare de apa, consumant astfel o cantitate mare de agent termic. Merita amintit, tot la capitolul dezavantaje, faptul ca sunt greu de curatat, necesita vopsire si ingrijire periodica. Au, de asemenea, un pret ridicat.

Caloriferele din aluminiu

Desi controversate din cauza faptului ca sunt recent aparute pe piata, acestea sunt foarte eficiente. Durata de viata a unor calorifere verticale aluminiu se intinde pana la 10-20 de ani, iar garantia lor este, de obicei, intinsa pe o durata lunga de timp. Se incalzesc repede si consuma mai putin agent termic decat caloriferele din fonta. Sunt compatibile cu sistemele de incalzire centralizate, dar si cu centralele termice. Au dimensiuni mai mici, greutate redusa si un design modern si atractiv, spre deosebire de cele din fonta.

Sunt destul de avantajoase si accesibile si la pret. La capitolul dezavantaje, in cazul unor calorifere verticale aluminiu, merita amintite rezistenta scazuta la socurile mecanice, riscul de deformare, inertia termica mica cand vorbim despre racire, desi acesta poate fi un avantaj in cazul incalzirii, faptul ca sunt zgomotoase si faptul ca necesita aerisire foarte des.

Calorifere din otel

Aproape fiecare apartament sau casa noua are calorifere de otel. Alegerea unor calorifere verticale otel a devenit fireasca pentru proprietari, acestea fiind usor de transportat, de montat si disponibile la preturi foarte mici. Rezista foarte bine la temperaturi de peste 100 de grade, incalzind repede casa. Dezavantajele acestor calorifere verticale otel sunt insa mult mai mari. Au o durata foarte mica de viata, intre 5 si 10 ani, se degradeaza rapid si exista un risc sporit de scurgeri si sparturi din cauza coroziunii.