Pompele de recirculare, veritabile inimi ale instalatiilor termice

Pompele de recirculare, veritabile inimi ale instalatiilor termice

Prin rolul pe care il are in instalatia termica, pompa de recirculare a agentului termic se poate compara cu inima mamiferelor, care primeste sangele sarac in oxigen si in impinge catre zonele de oxigenare (plamanii). Cumva, fara o actiune mecanica repetitiva si calibrata in functie de necesarul de flux al lichidului, procesul (de oxigenare a sangelui sau de incalzire a agentului termic care umple instalatiile termice) nu ar fi posibil.

Este indispensabila centralelor termice

  • Centrala termica pe gaze naturale are inclusa o pompa de recirculare in carcasa

  • Centralele termice pe lemne sau peleti au un kit de instalare in cadrul caruia se regaseste inclusiv o pompa de circulatie

  • Fara o asemenea pompa, incalzirea caloriferelor si a radiatoarelor se realizeaza cu dificultate, implicit incalzirea locuintei ca intreg devine aproape imposibila

  • Pompa de recirculare trage apa rece spre aparatul care o incalzeste si impinge apa calda pe instalatie mai departe.

Pompele de circulatie si/sau recirculare sunt caracterizate de diferite clase energetice, cateva trepte de functionare si modalitati de aerisire asemanatoare celor de la calorifere/radiatoare de otel. Pe piata din Romania se regasesc numai cateva branduri, printre cele arhicunoscute regasindu-se Grundos si Wilo, inclusiv in oferta noastra de pompe.

Pompa de recirculare functioneaza an dupa an

Pompa de recirculare are o durata de viata foarte mare, intrucat este prevazuta cu rotor lichid si se bucura de o structura extrem de solida si optimizata, care nu rugineste si nu cedeaza presiunii. Conexiunea la tevi se realizeaza prin hollendere cu diametru mare, si de aceea pompa de recirculare devine un tot impreuna cu instalatia termica si asigura aceasta circulatie a agentului termic pentru incalzirea uniforma a locuintei.

Desi garantia pompelor noastre este de numai doi ani, durata lor de viata este mult mai mare. Ca toti comerciantii de pompe de recirculare si de echipamente de incalzire sau utile pentru instalatiile termice, suntem constransi de normele legale sa nu marim durata garantiei.

Este doar o aproximare, insa un asemenea sistem nu cedeaza pana cand nu trec sase ani de functionare aproape neintrerupta de toamna pana primavara, chiar daca agentul termic reprezinta doar apa de la retea care trece printr-un filtru de apa modest si de capacitate redusa.

Inca un lucru: treptele de functionare, care inseamna o frecventa de rotire sau o alta, pot fi modulate in functie de temperatura setata. Daca se seteaza o temperatura de +22 de grade Celsius, software-ul si senzorii vor tine cont ca atunci cand in casa se ating 20 de grade Celsius, spre exemplu, pompei sa ii scada treapta de functionare, iar cand ajunge fix la 22 de grade Celsius, sa isi reduca functionarea la un nivel optim pastrarii unei temperaturi constante.

Cel mai bine este ca agentul termic sa prezinte intr-un grad optim o substanta care sa previna coroziunea instalatiei in toate punctele ei, precum si a centralei termice, a caloriferelor si radiatoarelor, si filtrul de apa folosit sa aiba destula capacitate. In aceste conditii, este posibil ca pompa de recirculare sa reziste mai mult chiar si decat centrala termica!