Incalzirea in pardoseala - Tot ce trebuie sa stii inainte de a monta incalzire in pardoseala

Incalzirea in pardoseala - Tot ce trebuie sa stii inainte de a monta incalzire in pardoseala

Incalzirea prin pardoseala reprezinta una dintre metodele eficiente si elegante de incalzire a locuintei, dar si solutia care ofera confort termic in momentul in care caldura se propaga de jos in sus pe o suprafata cat mai mare. Spre deosebire de clasicele calorifere sau radiatoare, incalzirea in pardoseala poate folosi agenti termici, dar si electrici, in ambele variante caldura se transmite prin tuburi sau prin cabluri in mod direct catre sapa de beton a pardoselii.

Modul de incalzire este unul elegant, care nu mai implica montarea unor calorifere sau alte surse care sa ocupe din spatiul util. Iata care sunt toate informatiile pe care trebuie sa le stii inainte de a monta incalzirea prin pardoseala.


Cuprins:

Tipuri de incalzire existente - Tipuri de incalzire prin pardoseala

Care este eficienta sistemului de incalzire prin pardoseala

Avantaje si dezavantaje pentru incalzirea in pardoseala

Cum se instaleaza corect sistemul de incalzire

Recomandari pentru incalzirea prin pardoseala

Tipuri de incalzire existente - Tipuri de incalzire prin pardoseala

Confortul termic este esential in orice tip de locuinta, indiferent de forma sau suprafata utila. Din fericire, exista mai multe solutii de incalzire eficiente, adaptate in functie de tehnologie, consum, pret, etc. Din punct de vedere tehnologic sunt disponibile in prezent trei tipuri de sisteme de incalzire: incalzire prin centrala conventionala, sisteme de incalzire prin aer cald si sisteme radiante. Fiecare model in parte functioneaza diferit si are propriile avantaje. Astfel ca:

Sistemele de incalzire radiante functioneaza prin transferul de caldura de la o sursa calda spre una mai rece, dar cele doua surse nu se alfa intr-un contact direct si nici nu fac schimb de materie. Sistemul de incalzire radianta poate fi instalat fara probleme sub pardoseala sau chiar in perete sau plafon deoarece suprafetele se inchina in mod direct si uniform.

Sistemul de incalzire cu aer cald. Este modalitatea care distribuie caldura cu ajutorul unor conducte, care produc curenti de aer puternici. In felul acesta, sistemul de incalzire cu aer cald transfera caldura prin convectie din partea unui corp solid, precum caloriferul, catre un corul fluid, asa cum este aerul. In felul acesta, aerul cald isi micsoreaza densitatea fata de aerul rece si ajunge sa se incalzeasca mai mult spre plafon decat spre pardoseala.

Incalzirea prin centrale termice. Functioneaza pe baza de calorifere, fiind amplasate fiecare in cate o camera. In functie de suprafata spatiului, pot fi amplasate si cate doua calorifere intr-o singura camera. Centralele genereaza curenti de conventie, care, in primul rand incalzesc aerul din preajma, iar ulterior caldura sa raspandeste in intreaga camera.

Tipuri de incalzire prin pardoseala

Incalzirea prin pardoseala se poate realiza prin trei solutii diferite: incalzire cu aer cald, incalzire cu agent termic lichid si incalzire electrica.

Incalzirea electrica. Incalzirea electrica prin pardoseala presupune montarea unei retele de conductori sub forma unor covoare mici din plastic, in care sunt incorporate rezistentele. Este recomandat in locuintele in care energia electrica  are un cost diferit pe timpul zilei si noptii ori chiar intr-o locuinta in care sunt montate panouri solare, care sa functioneze pe timpul zilei. Este ideala pentru locuintele mici si pentru faptul ca se monteaza repede, spre deosebire de incalzirea electrica cu apa, care necesita mai mult efort. Spre deosebire de incalzirea cu agent termic lochid, incalzirea electrica are un pret mai scazut, o instalare mai accesibila si este mult mai la indemana in spatiile care se afla in timpul renovarilor.

Incalzirea cu agent termic lichid. Este o metoda eficienta mai ales din punct de vedere al costurilor. Seamana cu un sistem de incalzire cu aer cald, insa, in locul aerului cald, agentul termic este lichid, in principiu apa. Apa care circula prin pardoseala este incalzita la temperaturi mai mici decat apa care este folosita in alte sisteme conventionale  deoarece actioneaza pe suprafete mult mai mari.

Incalzire cu aer cald. Acest tip de sistem de incalzire produce un aer cald, care se pompeaza cu ajutorul unei retea de conducte, deja instalate sub pardoseala. Sunt recomandate in special in spatiile industriale, mari, nefiind atat de des intalanite in spatii rezidentiale.

Care este eficienta sistemului de incalzire prin pardoseala

Fiecare sistem de incalzire ales depinde in primul rand de materialul pardoselii. Chiar daca exista cate o solutie eficienta pentru orice tip de pardoseala esterecomandat sa alegi tipul potrivit de finisaj in momentul in care te decizi sa montezi incalzire in pardoseala. Fiecare tip de finisaj are proprii coeficienti de incalzire, fiecare model in parte fiind diferit din punct de vedere al rezistentei termice si al randamentului.

Specialistii recomanda, pentru o incalzire eficienta si pentru o capacitate mai buna de pastrare a caldurii, pardoseala din placi ceramice. Piatra naturala, dalele, marmura sau mozaicul slefuit fac parte din categoria optiunilor potrivite pentru o pardoseala rezistena cu incalzire montata.

In schimb, pardoseala din lemn are nevoie de o atentie sporita a sistemului de incalzire deoarece lemnul isi poate schimba infatisarea din cauza variatiunilor termice. Incalzirea in pardoseala este recomandata si in cazul podelelor din lemn, dar doar pentru podea laminata, parchet dublu stratificat si lemn masiv, bucati inguste. Este important sa fie verificata umiditatea in permanenta deoarece umiditatea recomandata in cazul lemnului, la instalare este intre 7% si 10%, iar suprafata de suport nu trebuie sa fie mai mare cu mai mult de 4% decat cea a lemnului.

Nu este recomandat montarea unui sistem de incalzire in momentul in care pardoseala este acoperita cu o mocheta sau un covor deoarece materialul poate izola complet pardoseala si incalzirea devine mai greoaie. Pentru incalzire va fi nevoie de o temperatura mai mare a agentului termic spre deosebire de o pardoseala neacoperita.

Avantaje si dezavantaje pentru incalzirea in pardoseala

Avantaje.

Unul dintre avantajele majore  ale incalzirii in pardoseala este faptul ca distribuie o incalzire uniforma in straturile de aer aflate in josul pardoselii.

Ofera un mediu confortabil si este in masura sa pastreze o temperatura optima in toata incaperea, spre deosebire de sistemele de incalzire care se bazeaza in mod direct pe calorifere sau radiatoare.

Pastreaza caldura in incapere mai mult fata de sistemele de incalzire cu radiatoare.

Aerul nu este impins prin diferite conducte sau guri de aerisire, ceea ce inseamna ca praful sau alti alergeni nu sunt imprastiati in incapere, calitatea aerului fiind imbunatatita.

Sistemele de incalzire prin pardoseala care folosesc ca si resursa apa, consuma mai putina energie electrica in functionare, ceea ce duce la costuri mai scazute ale facturilor de energie.

Pe termen lung, sistemul de incalzire prin pardoseala s-a dovedit a fi mai economic din punct de vedere financiar, cu un consum mai redus de energie poti economisi pana la 30%.

Din punct de vedere estetic, incalzirea in pardoseala are un design elegant deoarece sistemul este practic invizibil. Spatiul din casa este liber si nu mai exista alte tevi sau calorifere. Este un avantaj pentru apartamentele care nu dispun de prea mult spatiu.

Sistemul de incalzire in pardoseala este unul extrem de rezistent, iar daca este pastrat in conditii optime, poate functiona la capacitate maxima zeci de ani.

Daca apare o defectiune, nu este necesar sa scoti toata pardoseala din locuinta, ci doar in locul in care este localizata defectiunea. Se inlocuieste o singura piesa, iar sistemul de incalzire este pus in functiune imediat.


Dezavantaje.

Poate fi un sistem de incalzire pentru locuinta mai lent. In cazul in care sistemul foloseste apa calda, atunci incalzirea poate dura cateva ore, in timp ce intr-un sistem de incalzire electric, totul poate dura aproximativ o ora.

Materialul pardoselii este un factor important deoarece pardoselile din beton se pot incalzi destul de greu. Insa, o data incalzita pardoseala, ea pastreaza caldura si o elibereaza in timp.

Poate avea costuri de montare si intretinere mai ridicate, pentru ca, daca nu este montata corect, reparatiile ulterioare ar duce catre costuri suplimentare destul de mari.

Nu este recomandat ca intreg sistemul de incalzire sa fie montat sub mobila deoarece isi poate pierde din eficienta. Ori adaptezi mobilierul in functie de incalzire, adica fiecare corp sa aiba picioare de sustinere, ori repozitionezi mobila, astfel incat sa nu cada direct pe sistem.

Cum se instaleaza corect sistemul de incalzire

Indiferent de modelul sistemului de incalizire, un covor electric ori un sistem de incalzire cu apa, sunt doua modalitati principale de instalare: instalare uscata sau instalare umeda.

Instalarea uscata se foloseste direct in pardosela si este un model mai putin costisitor si mai rapid.

Instalarea umeda are in vedere inglobarea intregului sistem de conducte sau a covorului in sapa, fapt ce duce la o inertie temica cu atat mai mare, in functie de grosimea stratului.

Sistemele de incalzire ce au un covor electric sunt cu mult mai usor de montat decat cele cu agent termic lichid si pot fi montate chiar si fara atentia unor specialisti in domeniu. Este nevoie doar de un kit complet, care sa contina mai multe instrumente de masurat si de taiat si de urmarirea atenta a specificatiilor din kit. Fiecare kit complet cumparat este obligatoriu sa contina cablu electric, plasa de suport, doza de instalare si tuburi de protectie, cablu de alimentare, senzori de pardoseala, termostat.

Nu este indicat sa fie montatat pe suprafete neregulate si nici sub obiecte grele de mobilier, indiferent de natura acestora deoarece sistemul are nevoie de cel putin 5 cm de aer deasupra, pentru a functiona in parametrii optimi.

Reguli de care trebuie sa tii cont cand se monteaza incalzirea in pardoseala

Montajul cablurilor. Cablurile cu rolul de incalzire trebuie montate la distante egale intre spire, tocmai pentru a nu se suprapune sau atinga in nicio situatie. Este una dintre regulile importante care tine de montarea instalatiei de incalzire in pardoseala.

Montarea senzorilor. Senzorii pentru pardoseala trebuie sa fie montati in tuburi copex, care sa fie opturate la capat, dar la jumatatea distantei dintre doua spirale consecutive. Este foarte important acest aspect, montarea ulterioara a senzorilor poate duce la costuri suplimentare.

Termostatele montate in perete sa fie ferite de soare. Pozitionare termostatelor se va face intotdeauna pe perete, insa este foarte important ca acesta sa nu intre in contact direct cu razele soarelui. Cu cat sunt montate mai departe de soare si in conditii cat mai bune, cu atat intregul sistem de incalzire functioneaza in conditii mai bune pentru mai mult timp.

Izolatia termica sa fie inclusa. Este ideal sa fie instalat un strat de izolatie termica sub intreg sistem de incalzire in pardoseala. Aceasta izolatie are rolul de a minimiza pierderile de caldura si te poate ajuta sa economisesti.

Recomandari pentru incalzirea prin pardoseala

Pentru ca intotdeauna un sistem de incalzire este ales tocmai pentru a eficientiza cat mai bine costurile si pentru a avea un randament ridicat este recomandat sa apelezi la specialisti in domeniu, care sa iti asigure un sistem potrivit, dar si o montare optima.

Puterea covorului electric trebuie calculata in functie de dimensiunea casei, dar si de zona unde urmeaza sa fie montat sistemul de incalzire. Sunt recomandate urmatoarele puteri:

  • Pentru baie intre 120 si 160 W/mp;

  • Pentru bucatarie intre 80 si 100 W/mp;

  • Pentru living intre 70 si 120 W/mp

  • Pentru hol intre 100 si 120 W/mp.

Grosimea stratului de sapa care este turnata nu trebuie sa fie mai groasa de 100 mm, pentru ca, in caz contrar stratul o sa fie unul izolator si atunci se va incalzi mult prea greu.

Este foarte important ca sapa sa fie perfect uscata in momentul in care este montata pardoseala.

Sistemul de incalzire ales trebuie sa fie compatibil cu tipul de pardoseala, tocmai pentru a creste performanta sistemului.

Daca alegi un sistem de incalzire cu conducte de apa, atunci este prioritar sa instalezi sistemul de incalzire inainte sa finalizezi si distributia de apa calda si apa rece din instalatia sanitara.

De ce este important un sistem de incalzire in pardoseala pentru sanatatea organismului

Spre deosebire de alte sisteme care ofera caldura in locuinte, incalzirea in pardoseala stimuleaza circulatia sangelui in cazul hipotensivilor. Un alt beneficiu important pentru organism este faptul ca nu provoaca alergii deoarece praful nu se ridica in incapere si nu exista in mod direct o circulatie a aerului din spatiu.

Incalzirea in pardoseala poate reduce cantitatea de bacterii sau de acarieni care se acumuleaza la nivelul pardoselii.

Nu usuca aerul si nici nu provoaca umiditate in atmosfera. De asemenea, faptul ca pardoseala este calda, iti va permite sa mergi descult prin casa, iar temperatura potrivita te va ajuta sa ai o circulatie mai buna a sangelui.