Cum asiguram eficienta maxima din punct de vedere termic, in apartamente?
Confortul termic este esential pentru fiecare dintre noi. Cum vremea de afara nu tine intotdeauna cu dorintele noastre, trebuie sa jonglam cu temperaturile si sa ne asiguram ca macar in casa, ne bucuram din plin de unele perfecte.
Centralele termice sau aparatele de aer conditionat sunt solutii moderne si eficiente, insa astfel de achizitii genereaza cheltuieli, asadar, un alt aspect important este confortul din buzunar. Cum facem sa obtinem confort pe toate fronturile? Care sunt cele mai eficiente solutii si care sunt elementele de care trebuie sa tinem cont?
Randamentul si eficienta termica
Pentru a raspunde la toate intrebarile, trebuie sa disecam putin termenul de randament. Acesta este dat de raportul dintre rezultate si consum. Daca vorbim despre randamentul termic, acesta pune in balanta caldura sau racoarea obtinuta si costurile generate pentru ele.
Un randament bun are valori cat mai mari, de preferat 100%. Cum nimic nu este gratis insa, nu va atinge niciodata aceasta valoare. Chiar si asa, putem sa ne jucam pentru a obtine un procent cat mai mare.
Care sunt aspectele care duc la un randament mare, din punct de vedere termic?
- Confortul termic. Este punctul de pornire si poate sa aiba valori diferite, de la persoana la persoana. Nu toti ne simtim confortabil in acelasi ambient, asadar, unii au nevoie de 24 de grade Celsius pentru a se simti bine, in timp ce altii au nevoie de 20 de grade. Evident, costurile difera, de la caz la caz.
- Rezistenta termica a peretilor. Niste pereti bine izolati pot sa mentina caldura sau racoarea in interiorul apartamentului si sa scada costurile foarte mult.
- Dimensiunile instalatiilor termice. Montarea unor instalatii termice trebuie sa fie facuta in cunostinta de cauza, pentru a nu duce la pierderi. Corpurile de incalzit trebuie sa aiba dimensiuni potrivite pentru dimensiunile apartamentului iar centrala termica trebuie sa fie si ea de dimensiuni bine calculate. O centrala mult prea mare poate sa fie eficienta, insa poate avea costuri uriase, in timp ce una de dimensiuni reduse poate sa nu ofere eficienta de care avem nevoie.
Pe langa randament, eficienta este importanta si contrar aparentelor, nu este acelasi lucru cu randamentul. Este adevarat ca este direct proportionala cu acesta, insa eficienta poate sa aiba costuri mai mari sau mai mici, asadar, randamentul este cel ce trebuie sa fie vizat de fiecare data cand este achizitionata o centrala termica.
Eficienta energetica nu este data doar de centrala, ci si de alte elemente, la fel de importante. De la izolatiile termice, pana la tamplarie din pvc (termopane) si solutiile pentru obtnnerea unei energii alternative, toate conteaza si pot contribui la eficienta.
Izolatia termica
Impiedicand caldura sa migreze catre exterior, izolatia termica este foarte importanta si trebuie sa fie prezenta in fiecare detaliu al casei. La constructia unei locuinte, nu trebuie sa fie neglijata izolatia termica a podurilor si a mansardelor, izolatia peretilor exteriori, izolatia pardoselilor si a teraselor sau izolatia tehnica.
De regula, pentru izolatia termica se folosesc materiale precum Polistirenul expandat, fibrele de celuloza, vata minerala de sticla sau spuma poliuretanica. Exista, insa si materiale ceva mai putin cunoscute, care pot transforma orice cladire intr-una foarte eficienta din punct de vedere termic.
Centrala termica
Controlul temperaturii dintr-o locuinta nu poate sa depinda doar de izolatie termica. Centralele termice, atat pentru racire cat si pentru incalzire sunt extrem de importante. Acestea variaza in functie de mai multe aspecte:
- Capacitate termica. De regula, descoperim centrale termice cu o capacitate intre 12 si 50 kW;
- Combustibilul pe baza caruia functioneaza. Pot fi achizitionate centrale pe lemne, gaz sau electrice;
- Principiul de functionare.
Tamplaria PVC si aluminiu
Cele mai mari pierderi de caldura sunt cauzate de ferestre. In cazul ferestrelor vechi, se pierde pana la 15% din caldura din interior, ceea ce inseama cheltuieli mai mari si un confort mai mic.
Tamplariile cu geam termopan sunt, asadar, solutii indispensabile unei locuinte. Construite cu o acuratete foarte mare, acestea pot duce la economii de pana la 1000 de lei pe an. Pe langa asta, contribuie si la confortul fonic.
Ferestrele termopan sunt compuse din doua sau 3 traturi din sticla cu spatiu etans intre ele, in care putem gasi fie aer, fie un gaz inert. Aceste ferestre se imbina foarte bine in peretii casei, eliminand orice risc de scurgere de aer intre interior si exterior.