Cum faci sa ai o casa calda si primitoare?

Cum faci sa ai o casa calda si primitoare?

Cu siguranta o podea rece in casa, sa fii incaltat in sosete flausate, sa iti mai pui pe tine o vesta si sa fii nevoit sa sari repede in pat pentru a fi la caldura, este un lucru pe care nu ti-l doresti. Este bine sa ai in vizor inca de la inceputul renovarii/constructiei locuintei tale cateva aspecte importante pentru a iti oferi confort termic sporit, astfel incat sa ai o casa calda si primitoare. Cum ar fi sa umbli descult prin casa, sa nu pierzi caldura prin acoperis, podea sau pereti si apa calda sa vina instant?

Cand construim sau renovam o casa sunt atat de multe lucruri de facut, iar de cele mai multe ori ne indreptam atentia spre aspecte precum tipul de gresie sau modelul mobilei, insa uitam de un bun sistem de electricitate sau de izolatia termica. Este bine sa fim informati si sa tratam fiecare aspect al casei, chiar daca este unul nevazut, cu aceeasi importanta.

Incalzire prin pardoseala

Incalzirea prin pardoseala denota un maxim de confort. Aceasta este de doua tipuri, incalzire prin pardoseala care are la baza apa calda sau fire electrice. Prin urmare, sub parchet sau gresie va fi ori un circuit de tevi prin care circula apa calda, ori unul de fire electrice. Incalzirea prin pardoseala este ideala pentru o casa sau apartament la parter, deci cand podeaua are contact cu solul.

Poate fi folosita, insa indiferent de etaj pentru confortul intregii familii. Tine cont ca, pentru un cost mai redus poti monta incalzire prin pardoseala doar in anumite camere, spre exemplu doar in baie pentru a nu mai simti gresia rece.

Este recomandat sa fie ales un parchet laminat potrivit incalzirii prin pardoseala pentru a se evita deformarile si pentru ca sistemul de incalzire sa aiba randament ridicat. Pentru incalzirea prin pardoseala sunt potrivite, desigur, si placile ceramice (gresie portelanata).

Centrala termica

Un lucru cert de care sa tii cont la achizitia unei centrale noi este calitatea acesteia, deci alegerea unui brand de incredere. Apoi este necesara o putere optima, se adauga si apa calda menajera, care desigur va fi folosoita in cantitati mai mari daca sunt mai multe persoane in casa si mai multe puncte de consum.

Partea buna este ca noile modele de centrale termice ofera eficienta ridicata. Foarte populare sunt deja cunoscutele centrale termice in condensatie care se diferentiaza de cele clasice prin faptul ca vaporii rezultati in urma arderii combustibilului nu sunt evacuati, ci datorita unui sistem de racire sunt transferati masei de apa calda. Pin urmare, acest tip de centrale au consum mai mic si sunt mai putin poluante.

Generatiile noi de centrale termice reusesc sa te surprinda inclusiv datorita designului modern, astfel ca sunt facute sa se integreze usor intr-o casa moderna.

Vata minerala

O solutie eficienta pentru izolarea constructiilor o reprezinta vata minerala, foarte rezistenta in timp. Exista vata minerala din fibra de sticla, flexibila si elastica, astfel ca se monteaza usor in suprafete neregulate (mansardde, acoperisuri, dar si in pardoseli, pereti interiori despartitori). Tot in categoria vata minerala intra si vata minerala bazaltica destinata lucrarilor cu rigiditate ridicata si rezistenta mecanica (ca de exemplu izolarea peretilor in sistem ETICS). Ambele sunt solutii eficiente, reduc consumul de energie pentru incalzire si racire, atenueaza zgomotul si prezinta rezistenta la incendiu.