Top 5 criterii de alegere a boilerului

Top 5 criterii de alegere a boilerului

Boilerele reprezinta sisteme esentiale pentru a te bucura de confort in propria locuinta, fiind foarte utile pentru furnizarea apei calde. Alegerea unui boiler se face insa dupa cateva criterii, care seteaza gradul de rentabilitate al investitiei. Tocmai pentru ca piata este ofertanta, trebuie sa stii care sunt principalele lucruri in functie de care sa te ghidezi atunci cand achizitionezi un astfel de echipament:

  1. Necesarul de apa calda

Primul aspect care conteaza atunci cand trebuie sa achizitionezi un boiler tine de necesarul de apa calda pe care l-ai estimat. Numarul de puncte de consum care folosesc apa incalzita este si el important, pentru ca daca ai nevoie de apa calda doar in bucatarie, atunci nu se merita sa investesti intr-un boiler cu o capacitate foarte mare. De exemplu, pentru un singur punct de consum, un boiler instant, de capacitate mica sau medie (de pana la 50l) ar putea face fata cu succes. Daca volumul de apa necesar este mai mare, atunci poti opta pentru un boiler cu o capacitate de pana in 150l.

  1. Puterea boilerului

Atunci cand alegi un boiler, e foarte important sa stii cat de repede poate furniza acesta apa de care ai nevoie. Din acest motiv, e esential sa cunosti care e puterea echipamentului. Cele mai multe dintre modelele de pe piata au o putere care variaza intre 1 si 3 kW, valoare in functie de care este stabilit si timpul alocat incalzirii apei.

  1. Modul de instalare

In functie de modul lor de instalare, boilerele pot fi verticale, orizontale sau cu montaj deasupra/dedesuptul chiuvetei. In timp ce primele sunt cele mai intalnite pentru ca sunt, de regula, si cele cu cea mai mare capcitate, cele orizontale pot fi pozitionate in zone mai putin generoase din punct de vedere al spatiului. Ultima categorie de boilere sunt cele instant si, desi au un volum mai mic, sunt mult mai compacte din punct de vedere al dimensiunilor.

  1. Combustibilul folosit

Combustibilul pe baza caruia functioneaza boilerele este de asemenea un criteriu pe care nu trebuie sa il ignori daca vrei sa achizitionezi un astfel de echipament. De la cele mai clasice, la cele mai moderne, poti opta intre boilere pe gaz (folosite mai ales in scop industrial), boilere pe lemne (care sunt o alternativa buna pentru zonele in care nu exista retea de gaze naturale) si boilere electrice (ofera cele mai bune performante, insa costurile combustibilului sunt destul de mari).

  1. Facilitati de utilizare

Intr-o lume moderna, echipamentele care intra in dotarea locuintei noastre trebuie sa ofere cat mai multe facilitati de utilizare. De exemplu, anumite modele incorporeaza functia ECO prin intermediul caruia se poate obtine un consum mai mic de energie, pentru ca apa va fi incalzita doar in anumite perioade ale zilei. De asemenea, exista boilere care permit activarea functiilor precum: anti-inghet, supra-incalzire sau alte facilitatii care sisteaza automat functionarea sistemului in caz de avarii.