12 Sfaturi pentru micşorarea facturii de caldură - recomandări pentru utilizarea centralei de apartament

12 Sfaturi pentru micşorarea facturii de caldură - recomandări pentru utilizarea centralei de apartament

Ocazional, cu toţii avem nevoie de sfaturi practice despre cum să folosim corect obiectele pe care le deţinem şi despre cum să economisim diferite resurse fără a diminua gradul de confort. Aşadar, tuturor ne prind bine, de exemplu, câteva sfaturi pentru păstrarea căldurii în casă pe timp de iarnă.

Cum faci să scazi factura la căldură?

Aceasta este o preocupare veche, iar lucrurile evoluează odată cu industria şi tehnologiile - acum există tot felul de modalităţi de optimizare a locuinţei şi tot felul de aparate care să te ajute să economiseşti gaze naturale şi să păstrezi o atmosferă caldă şi plăcută acasă în timpul sezonului rece.

 1. Izolează-ţi termic locuinţa şi asigură-te că nu se pierde căldură nici pe la ferestre, nici pe la uşi. Specialiştii susţin că se poate economisi între 30% şi 45% din consumul de gaze naturale dacă este realizată corespunzător izolarea termică a locuinţei. Este recomandată izolarea exterioară pentru a evita apariţia mucegaiului şi a igrasiei.
 2. Reglează temperatura corespunzător - ideal este ca în living să fie 20 de grade Celsius, 19-20 de grade în dormitor şi 22 de grade Celsius în baie. Acestea sunt recomandări generale, desigur, însă atunci când eşti acasă poţi regla centrala după preferinţele proprii, evident. Într-un final, acesta este scopul unei centrale termice în apartament: confortul termic necondiţionat.
 3. Instalează un termostat ambiental - este o investiţie ce se adaugă tuturor cheltuielilor de la instalarea caloriferului, însă micul surplus de preţ se va amortiza în timp. Termostatul te va ajuta să controlezi temperatura în interiorul locuinţei pe toată durata zilei. De exemplu, cât eşti la serviciu, nu vei avea nevoie de o temperatura prea mare în locuinţă, iar atunci poţi programa centrala să funcţioneze la minimum. Setezi la început programul, iar apoi nu te mai preocupi de pornirea şi oprirea centralei decât atunci când în concediu.
 4. Alege cu grijă poziţia caloriferelor şi a termostatului - caloriferele nu trebuie să fie acoperite sau “ascunse” după o piesă de mobilier, iar termostatul nu trebuie instalat lângă fereastră.
 5. Opreşte centrala în timpul cât aeriseşti - pentru economisirea energiei termice este important ca centrala să nu funcţioneze în timpul cât sunt ferestrele deschise, iar peste aerisirea locuinţei nu poţi trece, acesta fiind un factor important în păstrarea calităţii aerului într-o locuinţă.
 6. Curăţă caloriferele înainte de venirea sezonului rece, pentru ca acestea să funcţioneze la randament maxim şi, astfel, să scazi factura la căldură.
 7. Închide caloriferele în camerele unde nu stai - aceste camere vor fi oricum cu uşile închise, nu va trebui decât să aeriseşti şi aici din când în când; totuşi, nu are rost să funcţioneze caloriferele în camerele nelocuite, mai ales când nu aştepţi oaspeţi şi când te gândeşti cum să reduci factura la căldură.
 8. Alege corect gradul de temperatură dorit, apoi scade 2 grade - fizic, abia dacă se vor simţi. Totuşi, la factură se va vedea diferenţa: scăderea unui grad de căldură din interiorul locuinţei se va traduce, pe hârtie, printr-o economisire de 3% a consumului.
 9. Reglează temperatura apei calde menajere - pentru a economisi energie termică, setează temperatura apei calde menajere la un nivel minimum, aşa încât să nu fie nevoie ca apa caldă să fie combinată cu apă rece, dar să fie suficient de caldă încât să te ajute să te relaxezi dacă faci o baie în cadă.
 10. Respectă instrucţiunile de utilizare a centralei termice notate de producătorul de centrale termice
 11. Respectă recomandările firmei autorizate care a instalat centrala termică sau ale firmei care a executat verificarea tehnică - asigură-te că instalaţia este curăţată corespunzător, pentru a avea un randament bun.
 12. Cheamă un echipaj autorizat în cazul constatării funcţionării anormale a centralei termice sau a unei defecţiuni (ai grijă şi la specificaţiile de pe certificatul de garanţie al centralei termice).