Soluții eficiente pentru încălzirea locuinței

Soluții eficiente pentru încălzirea locuinței

Chiar dacă abia a început sezonul cald și mai este mult timp până când vei fi nevoit să dai drumul la încălzirea din casă, pentru a te pregăti corespunzător, trebuie să știi că există mai multe modalități de încălzire termică. Fiecare dintre metode se poate adapta în funcție de numărul camerelor care urmează să fie încălzite, suprafața totală a locuinței, dar și numărul persoanelor care locuiesc în casă.

Și pentru că întotdeauna o centrală termică trebuie aleasă din punct de vedere al eficienței, dar și al costului, îți recomandăm câteva dintre cele mai practice opțiuni, soluții moderne pe care le poți folosi în locuință.

Modele eficiente de încălzire a casei pe timp de iarnă

Panouri radiante. Reprezintă o soluție modernă și eficientă de încălzire, care poate reduce cheltuielile cu pana la 50% spre deosebire de alte surse de încălzire convenționale a locuinței. Panourile radiante sunt recomandate mai ales datorită faptului că nu usucă aerul, nu aduc mirosuri neplăcute în încăpere, nu fac praf, nu degajă fum ori alte noxe care pot fi dăunătoare, iar beneficul major este acela că stimulează circulația sângelui. Se instalează rapid și sunt echipamente care nu fac mizerie în casă.

Panouri solare. Reprezintă o soluție eficientă și convenabilă din punct de vedere financiar deoarece panourile folosesc energia regenerabilă a soarelui. Până acum ceva timp erau folosite mai mult pentru a obține apă caldă menajeră, însă sunt foarte eficiente și pentru încălzirea locuinței pe timp de iarnă, regula importantă care trebuie respectată fiind o adaptare a numărului de panouri în funcție de suprafața locuinței. Numărul potrivit de panouri te poate ajuta să produci energia termică de care ai nevoie în locuință și să renunți la alte surse de încălzire bazate pe combustibil. Investiția inițială poate fi una mai ridicată, însă se amortizează în scurt timp datorită economiilor care se vor face pe termen lung.

Centrale termice. Sunt disponibile mai multe tipuri de centrale, fiecare model fiind potrivit pentru un tip de suprafață, bazându-se pe un tip diferit de combustibil. Centralele termice vin în variante de centrale pe lemne, peleți, centrale termice electrice sau centrale termice pe gaz. Fiecare model în parte este potrivit pentru locuință, însă se adaptează mult mai bine atunci când spațiul îndeplinește toate condițiile optime de păstrare. Pentru o centrală termică pe gaz este imperios necesar să fii racordat la rețeaua de gaze a orașului, în timp ce pentru centrala termică pe lemne este recomandat să ai o cameră tehnică specială în care să fie păstrat tot echipamentul. Centralele termice electrice sunt o soluție practică, se potrivesc pentru orice tip de suprafață, sunt practice și se pot folosi și în cazul încălzirii în pardoseală, o modalitate elegantă care poate încălzi întreaga suprafață foarte ușor.

Pompe de căldură. Funcționează diferit față de celelalte surse de încălzire, mai exact pompele extrag căldura din sol și o transformă în apă, care circulă ulterior prin calorifere. Singurul dezavantaj major este faptul că nu se pot monta la apartamentele de la bloc, iar dacă sunt montate la casă, atunci pot fi folosite și pentru pregătirea apei calde menajere. Această modalitate de încălzire este o soluție eficientă care poate genera facturi mult mai mici și decât media obișnuită.