Ce este o pompa submersibila si un hidrofor - diferente pompa de apa vs hidrofor

Ce este o pompa submersibila si un hidrofor - diferente pompa de apa vs hidrofor

Modelele de pompe submersibile pot fi solutia ideala pentru alimentarea cu apa a gospodariilor, mai ales acolo unde panza freatica este foarte adanca. Pompele pentru puturi pot garanta extragerea apei intr-un mod eficient de la adancimi foarte mari, prin intermediul unui motor submersibil. Hidroforul este si el solutia pentru alimentarea gospodariilor, insa cu mai putine avantaje decat pompa, mai ales ca aspira apa dintr-o singura sursa.

Pompa de apa submersibila si hidroforul

Pompele submersibile sunt sistemele imersate in fluid, sisteme pe care il imping prin pompare si sunt capabile sa transporte un volum mare de apa. Sub intreg ansamblu se regaseste un motor de puteri variate, dar si tehonologie diferita, care poate avea intrebuintare pentru diferite treburi casnice sau scopuri industriale. Pompele submersibile pentru put sunt numite si electopompe deoarece sunt alimentate de energia electrica, insa mai sunt disponibile si alte forme de alimentare, fiind posibila si alimentarea solara. Sunt sisteme eficiente si economice, care ridica un volum mare de fluid si il aduce la locul de consum.

Hidroforul are rolul de absorbtie si pompare a apei necesare in urma activitatilor zilnice. Este ideal pentru a evacua apa in caz de inundatii, dar si pentru a facilita anumite activitati din gospodarie. Hidrofoarele sunt de mai multe feluri, iar in functie de cateva criterii simple, poti alege solutia potrivita:

  • Hidrofoare de suprafata. Sunt in masura sa exteraga apa de la adancimi mici, in medie 7 sau 8 metri, dar si consuma mai putina energie si au un pret mai accesibil.

  • Hidrofoare de mare adancime. Au un consum energetic mai mare, dar si ajung la o performanta de extragere mai mare, pana la 9 metri. Anumite modele pot extrage apa si de la 30 de metri adancime.

Pentru cel mai bun hidrofor este importanta si pompa de extractie, care poate face diferenta intre hidrofoare. Astfel ca, poti alege un model de hidrofor cu pompa sumbsersibila sau hidrofor cu pompa de suprafata. Pompele submersibile fiind pompele care se scunfunda in apa in intregime.

Pompele submersibile se impart si ele in:

  • Pompa submsersibila multietajata. Potrivite pentru pomparea apelor murdare, care are nevoie de filtrare;

  • Pompa submersibila monoetajata sunt destinate pomparii unei ape curate.

Diferenta dintre o pompa submersibila si un hidrofor

Ambele variante se folosesc in aceleasi scopuri, insa modul de functionare al echipamentelor, dar si principiile sunt diferite. Hidroforul aspira apa de la o adancime, in timp ce pompa submersibila impinge apa catre suprafata. Pompa are puterea de a se autoamorsa, spre deosebire de hidrofor, care trebuie amorsat. Specialistii in domeniu au demonstrat fatul ca o pompa submersibila are un randament mai mare cu pana la 30% decat un hidrofor deoarece genereaza o presiune mai mare, dar cu acelasi consum de energie.

Pompa se scufunda sub apa,, in timp ce hidroforul este pozitionat doar la suprafata si are nevoie de o camera tehnica. Pe langa asta, pompa are un avantaj si din punct de vedere al intretinerii, pentru ca se introduce in apa si nu mai are nevoie de o alta intretinere speciala. Este mult mai silentioasa din punct de vedere al zgomotului, hidroforul avand un nivel de zgomt mult mai mare.

Alegerea celei mai bune pompe submersibile, dar si a celui mai potrivit hidrofor se face in functie de mai multe criterii si recomandari.