Cum aleg cele mai bune calorifere ?

Cum aleg cele mai bune calorifere ?

| 03-10-2018 |
0

Centralele termice, indiferent de structura lor, sunt o investitie pe termen lung, asigurand confortul termic din locuinta, dar si apa calda curenta oricand. Importanta caloriferelor pentru o functionare optima a centralei este majora. Caloriferele se aleg in functie de mai multe criterii, mai ales ca elementul care le diferentiaza este materialul din care sunt confectionate. Iata ce este important sa cunosti inainte sa iti cumperi o centrala termica si calorifere.

Care sunt cele mai bune calorifere

In primul rand, este important de stiut faptul ca exista mai multe tipuri de calorifere.

  • Calorifere din aluminiu, inalte sau clasice;

  • Calorifere din otel, tubulare sau tip panou;

  • Calorifere din fonta;

  • Calorifere decorative;

  • Calorifere de baie pentru sustinerea prosopului.

Eficienta fiecarui calorifer in parte este diferita deoarece este interpretatat in functie de factori precum rezistenta, durabilitatea sau transferul termic.

Primul pas, pentru a te asigura ca alegi caloriferele potrivite este sa alegi tipul de centrala termica necesar locuintei. Echipamentele se clasifica astfel:

Dupa tipul combustibilului

  • Centrale termice electrice;

  • Centrale termice care functioneaza cu combustibil lichid(motorina sau pacura);

  • Centrale termice pe combustibil solid(lemne, peleti, carbune)

  • Centrale termice pe gaz, gaz natural, GPL sau gaz petrolifer lichefiat.

Dupa modul de montare

  • Centrale termice de pardoseala;

  • Centrale termice de perete, care mai sunt denumite si centrale murale, care pot fi conventionale sau centrale termice in condensare.

Dupa ce a fost montata centrala termica, pentru a se masura in mod constant temperatura ambientala, dar si pentru a putea stabili o temperatura optima de functionare este important sa fie montat si un termostat. Dupa asta, inainte de alegerea propriu zisa a caloriferelor, trebuie sa iei in calcul si urmatorii factori:

  • Temperatura interioara - aceasta variaza in functie de fiecare camera, dimensiunile acesteia, pozitionare;

  • Temperatura exterioara - poate varia in functie de localizarea geografica a casei, acolo unde se vor folosi caloriferele pentru centrala;

  • Protectia termica a casei - gradul de izolare al locuintei. In cazul in care aceasta nu este izolata termic, pot exista pierderi de caldura prin pereti, pardoseala, tavan, randamentul centralei fiind unul scazut;

  • Tipul ferestrelor - sunt importanti, de asemenea, si numarul peretilor exteriori si numarul ferestrelor care duc spre exterior.

Criteriul cu adevarat important de alegere al caloriferelor, trebuie sa fie materialul din care sunt fabricate, durata de viata si rezistenta acestora fiind direct proportionala cu materialul.

Este ideal ca in momentul alegerii, radiatoarele sa aiba un singur panou radiant, turul si returil sa fie pe diagonala, iar convectorul cat mai lung.

Tipuri de calorifere - avantaje si dezavantaje

Cele mai bune calorifere

  • Calorifere fonta. Sunt masive, nu chiar estetice din punct de vedere al design-ului, insa unele dintre cele mai eficiente calorifere deoarece au puterea de a incalzi camere mari, foarte spatioase. Au o durata de viata mare, pana la 30 de ani si rezista chiar si in fata socurilor, loviturilor sau coroziune.

Avantajele principale: inertie termica mare, caloriferele raman o perioada mai indelungata calde, au o rezistenta si o durata de viata mai mare si sunt foarte solide.

Nu au nevoie de aerisire prea des si sunt materiale silentioase.

Dezavantaje: au un pret mai ridicat si o intretinere costisitoare si dificila. Inertie termica mare, caloriferele se incalzesc mai greu. Curatarea se face mai greu si, de asemenea, este nevoie si de o vopsire periodica, manevrele fiind destul de greoaie.

  • Calorifere aluminiu. Indiferent de modelul caloriferului, materialul din aluminiu consuma mai putin combustibil si se incalzeste mai repede. Sunt disponibile atat in varianta verticala, cat si orizontala, pentru acestea din urma fiind nevoie de aerisiri periodice deoarece sunt predispuse deformarilor.

Avantaje: Au o durata de viata indelungata, la fel si perioada de garantie se intinde pe o perioada de timp indelungata. Au un material usor ceea ce le permite sa fie usor de manevrat. Se incalzesc foarte repede, incalzind rapid si locuinta si au un aspect modern. Au un randament termic mare in metrul liniar. De asemenea, au un aspect, care se poate incadra cu usurinta in orice decor ori stil de amenajare.

Dezavantaje: Pe cat de repede se incalzesc, la fel de repede se si racesc. Se pot deforma usor din cauza impactului cu diferite obiecte grele si pot coroda electrochimic. Au nevoie de verificari si aerisire periodica, altfel nu se mai incalzesc suficient de mult.

  • Calorifere otel. Sunt caloriferele cele mai populare si cel mai des folosite deoarece sunt usor de transportat si de montat. Sunt disponibile atat in varianta orizontala, cat si verticala, ambele variante la preturi avantajoase.

Avantaje: Costuri mici atat la achizitie, cat si la montaj deoarece se regasesc intr-o gama variata de dimensiuni. Se incalzesc repede si suporta temperaturi mari de incalzire, pana la 100 de grade Celsius, cand vorbim despre temperatura apei si nu a celei din termostat. Sunt compatibile cu centralele termice de apartament si sunt disponibile intr-o gama variata de modele, potrivit pentru orice design interior al casei.

Dezavantaje: Nu rezista perioada indelungata, durata medie de viata fiind mai mica decat in cazul caloriferelor din aluminiu sau din fonta. Se racesc repede si nu pastreaza caldura.

Se pot infunda foarte repede elementii caloriferelor din cauza rezidurilor din apa de la nivelul instalatiei, tocmai din acest motiv, apa care patrunde in aceste calorifere, trebuie tratata.

Cele mai potrivite calorifere pentru centralele termice

Din punct de vedere al costurilor, cele mai ieftine si eficiente sunt caloriferele din otel, insa din punct de vedere al rezistentei, au cea mai mica durata de viata, pana la 15 ani. Caloriferele din fonta au cel mai rezistent material, in medie 30 de ani, dar si cele mai costisitoare din punct de vedere financiar.

Indiferent de tipul acestora, caloriferele se folosesc in cazul centralei proprie, dar si in cazul oricarui sistem de incalzire centralizat. Pentru a creste rezistenta caloriferelor si pentru a fi folosite in conditii optime, acestea trebuie folosite impreuna cu filtre si au nevoie de aerisire de doua ori pe an.

Exista disponibila si varianta de incalzire cu calorifer electric. Investitia este una minima, insa consumul de curent se ridica la un cost destul de mare, in comparatie cu alte sisteme electrice de incalzire.  

Criterii de alegere a caloriferului potrivit

Fiecare calorifer are propriile criterii de selectie, insa pentru fiecare dintre modele este important sa iei in calcul:

  • Costurile. Unul dintre cele mai importante criterii de alegere este costul, insa aici vorbim si depre costul caloriferului, costul pe sistem, dar si pe consum;

  • Combustibilul folosit sau utilitatile. Trebuie sa iei in calcul si accesibilitatea pe care o ai in cona in care te afli. Spre exemplu, centralele pe gaz pot fi functionale doar in momentul in care in zona esti racordat la o retea de gaze a orasului;

  • Mentenanta si durata de viata;

  • Perioada de incalzire de care este nevoie pentru a incalzi spatiul;

  • Necesitatea sistemului complex, care sa contina si tevi, conexiuni sau centrala.

Puterea caloriferelor

Volumul camerei calculat in suprafata, mp si inaltime. Se inmulteste un coeficient, care are legatura cu gradul de izolatie al camerei, dar si numarul ferestrelor din camera. Spre exemplu, 40W/mc, daca locuinta este foarte bine izolata, 50W/mc daca este vorba despre o izolatiemedie si 60 W/mc daca nu este izolat corect spatiul si camera se afla la ultimul etaj.

Pentru caloriferele tip panou, puterea este data de catre producator. Este importanta si dimensiunea camerei si a caloriferelor din toata casa. Aceasta se stabileste in functie de volumul camerei: lungimea inmultit cu latimea si inaltimea. Valoarea obtinuta se multiplica cu valoarea coeficientului caloric. Ulterior, rezultatul obtinut se inmulteste cu 1,163, este important sa transformi puterea din kilocalorii in wati. In final, este important sa alegi caloriferul care are puterea o valoare cat mai apropiata de cea obtinuta in urma calculelor.

Aerisirea caloriferelor - cum se face

Este necesar de facut, tocmai pentru a asigura echipamentului termic o functionare optima. Nu este greu deloc si nu necesita intotdeauna ajutorul unei persoane specializate. Trebuie sa ai in vedere urmatoarele:

  • Este nevoie sa inchizi robinetele tur si retur;

  • Sa ai la indemana o laveta dintr-un material, care poate retine apa, dar si un vas, pentru a te sigura ca are unde sa se scurga apa din calorifer;

  • Se deschide foarte incet robinetul de aerisire si vei vedea cum incepe sa iasa aer, dar si apa;

  • Se deschide foarte putin si returul, iar dupa ce nu mai iese din aerisitor deloc aer, se poate inchide;

  • Dupa ce aerisitorul este inchis, atunci de poate deschide la maxim turul si returul.

Cele mai intalnite probleme ale caloriferelor

Indiferent de modelul si de materialul produsului, exista cateva probleme comune pe care caloriferele le pot ridica, iar cele mai intalnite sunt urmatoarele:

  • Nu se incalzeste de tot caloriferul. Daca nu a fost echilibrat hidraulic radiatorul, atunci acesta poate ramane in partea de jos rece. Apa nu circula cu presiune in tot caloriferul, tocmai din acest motiv, in partea de jos ramane doar apa rece. Poate fi si cauza depunerilor de calcar, infundarea tevilor cu diverse depuneri, nisip, etc.

  • Caloriferul face zgomot. Se intampla sa se auda mult prea tare zgomote din interiorul caloriferului, iar cauza este aerul din interior. Se rezolva cu ajutorul unei aerisiri.

  • Caloriferul se incalzeste doar pe jumatate. De cele mai multe ori exista doua cauza: ori s-a format un blocaj din cauza impuritatilor din apa ori caloriferele nu au fost aerisite. In functie de tipul caloriferului se rezolva punctual si situatia. Pentru un calorifer din otel sau din aluminiu este nevoie de o simpla aerisire, insa pentru un calorifer din fonta, acesta trebuie spalat in interior.

Caloriferele, pentru o functionare optima, trebuie sa fie schimbate dupa o perioada de timp. Deloc scurta, pentru ca durata de viata a acestora este una ridicata, in functie de material si de modul de intretinere. Pentru caloriferele din aluminiu, durata de viata este de la 15 pana la 20 de ani, in timp ce pentru caloriferele din otel sau aluminiu, dupa 5 sau 10 ani.


Ti-a placut acest articol?

Lasă un comentariuRăspunde la comentariu

Recent văzute
Niciun produs
Sus
Compară 0