Intretinerea centralei termice: 5 aspecte de luat in calcul

Intretinerea centralei termice: 5 aspecte de luat in calcul

Intretinerea corecta a centralei termice este esentiala pentru ca aceasta sa functioneze optim si sigur si sa justifice investia pe care ai facut-o pe. Urmand cateva reguli importante de mentenanta, te vei bucura de beneficiile pe care le ofera utilizarea unei centrale termice pentru un timp mai indelungat. Deci, iata care sunt principalele 5 aspecte de luat in calcul pentru intretinerea acestor echipamente care asigura confortul termic al locuintei:

  1. Gradul de duritate al apei

Acesta este un factor care determina tipul centralei termice pe care ar trebui sa il alegi. Daca locuiesti intr-o zona in care apa este calcaroasa, este recomandat sa optezi pentru o centrala termica prevazuta cu doua schimbatoare de caldura. De asemenea, trebuie sa tii cont de faptul ca, in acest caz, este necesar ca alimentarea centralei cu apa rece sa se realizeze prin intermediul filtrului decantor si al celui dedurizator.

  1. Pregatirea instalatiei pentru iarna

Pentru ca in aproprierea iernii centrala termica incepe sa fie pusa in functiune, este esential ca aceasta sa fie pregatita corespunzator. Asadar, acum este momentul in care se impune aerisirea caloriferelor, verificarea presiunii din instalatie, curatarea filtrelor de sub centrala, precum si verificarea si schimbarea bateriilor termostatului de camera.

  1. Verificarea presiunii din instalatie

Verificarea presiunii din instalatie este o operatiune necesara daca iti doresti ca centrala ta termica sa aiba randament si sa iti ofere aceleasi beneficii cat mai mult timp. Valoarea minima normala, inregistrata atunci cand caloriferele sunt reci se afla intre 1 si 1,5 bar, iar cand caloriferele sunt calde, aceasta valoare nu trebuie sa depaseasca 2,5 bar.

  1. Eficientizarea consumului de gaz

Atunci cand se utilizeaza apa calda, centrala termica va consuma o cantitate mare de gaz. De aceea, este foarte simplu sa se eficientizeze acest consum prin reglarea butonului de apa calda, astfel incat aceasta sa aiba o temperatura potrivita, care sa nu solicite foarte mult centrala termica. Daca apa ar fi prea fierbinte, am apela la schimbarea temperaturii ei folosind apa calda, ceea ce va solicita si mai mult centrala termica.

  1. Durata de viata a schimbatorului

Schimbatorul bitermic al centralei termice este o componenta care se poate defecta destul de des. Din pacate, aceasta are si un pret destul de ridicat, iar inlocuirea sa poate fi costisitoare pentru multi dintre utilizatori.

Durata de viata a schimbatorului de viteza al centralei poate fi insa crescuta prin inchiderea robinetilor de apa rece, dupa ce s-a utilizat apa calda. Totodata, prevenirea oscilatiilor de tensiune poate ajuta, iar aceasta se poate realiza prin montarea unui stabilizator de tensiune.