6 criterii esentiale pentru alegerea centralei termice

6 criterii esentiale pentru alegerea centralei termice

A venit sezonul rece si te-a prins nepregatit? Sau ti-ai cumparat o locuinta noua? Ai renovat complet apartamentul sau casa in care stai? Ei bine, atunci este clar ca a venit momentul sa te gandesti cum iti incalzesti casa, ce sistem de incalzire sa alegi si, mai ales, pe ce criterii.

Problema sistemului de incalzire ar trebui să fie printre primele de pe lista ta atunci cand se instaleaza iarna. In ultima perioada, tot mai multi cumparatori merg pe ideea achizitionarii unei centrale termice atunci cand este vorba de sistemul de incalzire. 

De aceea, inainte de a alege un anumit model pentru centrala termica, indiferent ca e vorba despre centrale termice electrice, in condensatie sau pe lemne, este necesar sa ai in vedere cateva aspecte esentiale pe baza carora sa faci alegerea perfecta. Printre cele mai importante se numara: necesarul de incalzire al locuintei; tipul combustibilului folosit; capacitatea centralei termice; radament, eficienta si consum; siguranta in exploatare; sistemul de informare si de diagnoza si perioada de garantie si postgarantie.

Ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi o centrala termica

Inainte de a te decide asupra centralei termice, trebuie sa stii necesarul de incalzire al locuintei pentrua determina volumul si suprafata spatiului care urmeazasa fie incalzit, cat si consumul de apa menajera, respectiv numarul de bai si bucatarii din locuinta ta.

In al doilea rand, trebuie sa ai in vedere puterea centralei termice, care te va ajuta sa eviti neplacerile ce pot sa apara in urma folosirii unei cantitati mici de apa. In functie de puterea centralei vei putea sa stabilesti proportionalitatea intre aceasta si dimensiunea spatiului sau numarul de consumatori de apa menajera.

Un alt aspect deosebit de important care trebuie urmarit este randamentul si eficienta acesteia. Foarte multi dintre cumparatori aleg o centrala termica proprie pentru a reduce semnificativ procentele facturilor tot mai ridicate. Un exemplu relevant in acest sens sunt centralele termice in condensatie care asigura o scadere a consumului de gaz cu pana la 35%.

Siguranta in exploatare este, de asemenea, un criteriu demn de luat in seama,mai ales daca vorbim de evacuarea corespunzatoare a gazelor, lipsa apei din instalatie sau protectia la inghet.

Ceea ce trebuie, de asemenea, avut in vedere in fata unei astfel de alegeri este sistemul de informare si de diagnoza. Acest criteriu te va ajuta sa verificiconstantstarea de functionare, in cazul in care aceasta are integrat un sistem de informare si de diagnoza, ceea ce este recomandat. Acest criteriu este util si pentru ca permite atat utilizatorului, cat si tehnicianului sa identifice si sa rezolve rapid eventuale probleme.

Extrem de important in alegerea unei centrale termice este si perioada de garantie si postgarantie. De ce? Pentru ca asigura acoperirea eventualelor defectiuni de ordin tehnic si nu numai. De stiut este faptul ca aceasta trebuie sa fie asigurata de catre firme specializate.

Asadar, achizitionarea unei centrale termice eficiente si economice necesita urmarirea unor pasi extrem de importanti, pentru ca rezultatul sa fie unul satisfacator.