Ce cuprinde kitul de instalare al unei centrale termice

Ce cuprinde kitul de instalare al unei centrale termice

La cumpararea oricarei centrale termice noi, in cosul de cumparaturi se va regasi si o cutie in care se afla kitul de instalare a centralei. Acest kit cuprinde toate accesoriile (fitinguri, sisteme, echipamente) care se conecteaza la centrala sau care au influenta asupra centralei. Numai conectand elementele din kit la centrala si la instalatia termica, centrala se poate pune in functiune. Altfel, nu este indicat si nici legal ca o centrala termica sa functioneze fara un accesoriu din acesta. De fapt, nici nu este posibil pentru mult timp.

Intrebarea care trezeste interesul este urmatoarea: la ce sa se astepte un cumparator de centrala termica atunci cand deschide cutia si ii afla continutul?

Continutul pachetului utilizat in instalatiile centralelor termice

Iata o lista cu elementele kitului de instalare, in functie de tipul de centrala termica:

 1. Pentru centrala termica pe gaz in condensatie
 • Robineti din bronz cu hollender (olandez)
 • Filtru de impuritati (se monteaza la intrarea agentului termic in centrala, pentru a proteja interiorul acesteia)
 • Filtru magnetic anticalcar (apa din Romania este calcaroasa, asadar acest filtru suplimentar este binevenit)
 • Regulator de gaz (se observa in fotografie; este responsabil pentru uniformizarea presiunii gazului natural care intra la arzator de pe reteaua de gaze, astfel incat sa nu se produca in mod accidental explozii sau incalziri neuniforme)
 • Racord flexibil de gaz (pentru conectarea capului filetat de gaz de la centrala cu teava de gaz)
 1. Pentru instalarea unei centrale pe lemne
 • Robineti din bronz
 • Filtru anticalcar de apa
 • Filtru magnetic anticalcar, care actioneaza printr-o alta tehnologie asupra apei menajere
 • Un vas de expansiune (are rolul de a mentine presiunea constanta a agentului termic atunci cand agentul termic se incalzeste)
 • O supapa de siguranta calibrata la 3 si/sau 6 bari (daca presiunea apei creste peste acest prag, supapa refuleaza)
 • Vana cu trei cai, pentru asigurarea unei circulatii optime a agentului termic in instalatie
 • Pompa de recirculare (asigura circulatia agentului termic in toata instalatia, pentru a prelua caldura de la centrala si a o transfera consumatorilor de caldura: caloriferelor, boilerului termoelectric)

Montarea centralei termice, o rutina pentru specialisti

Bineinteles, numai o firma de instalatii termice poate monta in mod corespunzator si cu rapiditate toate aceste elemente. Provocarea lor consta in gasirea locului ideal de montaj al acestora, astfel incat toata instalatia sa nu incurce locuitorii locuintei in vreun fel.

In lista de mai sus nu s-a regasit kitul de evacuare a gazelor arse - aici ne referim la centrala termica pe gaze, cu condensatie. Acest kit este cuprins in kitul de instalare, numai ca are, la randu-i, componente care trebuie asamblate - in acest caz este vorba de un tub drept, un cot, garnituri, furtun de evacuare apa reziduala si asa mai departe.

Apa reziduala, evacuata prin furtun? Aceasta rezulta ca urmare a tehnologiei de condensatie. Numai ca acest aspect face obiectul unui alt articol.