Cum alegi centrala termica de apartament in functie de puterea acesteia?

Cum alegi centrala termica de apartament in functie de puterea acesteia?

Din ce in ce mai multe persoane renunta la centrala de bloc si aleg o centrala termica de apartament, pentru a putea controla mai atent temperatura propriei locuinte, precum si consumul si, deci, valoarea facturilor.

Motivul principal pentru alegerea unei centrale termice de apartament este, totusi, confortul propriu. In acelasi timp, este foarte important sa alegi o centrala termica potrivita apartamentului. 

Criterii de alegere a centralei termice pentru apartament

Principalele criterii pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand cumperi o centrala termica sunt:

  • puterea termica;
  • tipul de combustibil folosit;
  • modul de evacuare a gazelor de ardere;
  • subtipul de centrala: conventionala, in condensatie sau cu gazeificare.

Desigur, exista si un alt set de criterii: cele subiective, care tin strict de preferintele si posibilitatile cumparatorului: brand, dimensiuni, modalitate de montare, pret etc.

Cum pot calcula pentru locuinta mea necesarul de incalzire?

Puterea centralei termice este un criteriu foarte important in alegerea acesteia. Puterea se masoara in KW sau Kcal/h.

De fiecare data cand este alesa o centrala termica, aceasta trebuie aleasa in functie de suprafata pe care trebuie sa o incalzeasca si de necesarul de apa calda menajera. Astfel, daca puterea necesara pentru incalzirea ambientala difera de puterea necesara pentru incalzirea apei menajere, puterea centralei termice trebuie sa fie egala cu cea mai mare dintre cele doua valori.

Necesarul de incalzire pentru o locuinta depinde de:

  • temperatura medie care se doreste in interiorul locuintei;
  • nivelul de izolare termica a locuintei;
  • tipul ferestrelor si usilor;
  • orientarea locuintei, pozitionarea acesteia intr-o anumita zona geografica;
  • suprafata locuintei.

Asadar, orice calcul pentru centrala termica in condensatie sau conventionala este realizat in functie de caracteristicile imobilului. Sigur ca poti folosi un calculator de putere a centralei termice pe care il vei gasi online. Pentru acesta, va trebui sa cunosti dimensiunile locuintei (inaltime, latime, lungime pentru fiecare camera, hol si debarale) si sa stii gradul de izolare termica a locuintei. Unele site-uri vor solicita sa completezi un camp cu tipul de centrala in functie de tipul de combustibil folosit si de modalitate de functionare (conventionala, in condensatie sau cu gazeificare).

Cel mai bine este sa lasi in seama specialistilor calculul puterii centralei termice in functie de suprafata, pentru rezultate eficiente.

Ulterior, va trebui sa alegi si caloriferele potrivite tipului de centrala necesar locuintei tale in functie de toti factorii enuntati mai sus. Dupa calculul pentru centrala termica in functie de suprafata, va trebui sa iei in considerare si tipurile de radiatoare disponibile, posibilitati de amplasare, modalitatile de montare si asa mai departe. In acest sens, recomandam sa parcurgi un articol anterior dedicat alegerii radiatorului potrivit.