Pasii de urmat pentru montarea unei centrale termice de apartament

Pasii de urmat pentru montarea unei centrale termice de apartament

Daca te-ai hotarat deja ca vrei sa te debransezi de la reteaua comuna de incalzire, cel mai probabil este pentru instalarea unei centrale termice de apartament. O alta varianta este folosirea caloriferelor electrice, insa acestea nu au un randament la fel de bun atunci cand sunt folosite intr-un apartament.

Pentru ca centralele termice consuma combustibil gazos, acestea au nevoie de autorizatii de functionare de la ISCIR, pentru a putea functiona legal si a evita situatiile neplacute. Pentru a obtine autorizatie de functionare, trebuie intocmit un dosar, dupa ce ai ales si cumparat o centrala termica potrivita locuintei tale. 

Cum se alege si se instaleaza centrala termica?

O centrala termica se alege in functie de mai multe criterii; dintre acestea amintim:

  • suprafata locuintei;
  • puterea centralei termice;
  • tipul locuintei (apartament intr-un bloc de locuinte sau casa);
  • izolarea termica a locuintei;
  • orientarea locuintei si pozitionarea geografica;
  • numarul utilizatorilor de apa calda menajera si temperatura medie dorita in locuinta.

Procedura de instalare a centralei termice depinde de tipul centralei termice alese si de recomandarile instalatorilor care se ocupa de montarea centralei in apartament. Ideal ar fi sa alegi o firma autorizata ISCIR pentru a facilita demersurile pentru aproabarea functionarii centralei termice si instalarea centralei termice de apartament in conditii de siguranta.

Actele necesare autorizarii de functionare a centralei termice

Pentru a putea folosi in conditii de siguranta centrala termica de apartament, este nevoie sa intocmesti un dosar pe baza caruia sa obtii autorizarea de functionare; acest dosar trebuie sa contina:

  • proces verbal de punere in functiune a instalatiei de gaze naturale in interiorul locuintei personale - acesta va fi primi dupa ce a fost pusa la punct instalatia de gaze si trebuie realizat in prezenta unui reprezentant al furnizorului de gaze naturale si a instalatorului care a executat lucrarea;
  • factura care sa demonstreze cumpararea centralei termice;
  • certificatul de garantie al centralei termice;
  • manualul de utilizare a centralei termice;
  • raportul primei puneri in functiune (PIF) eliberat de tehnician (instalatorul care instaleaza centrala termica si executa instalatia de incalzire) dupa prima pornire a centralei termice;
  • declaratie de conformitate pentru instalatia de incalzire - acest act este emis de firma care se ocupa de montarea centralei termine de apartament, motiv pentru care este necesar ca firma sa aiba autorizatie ISCIR;
  • copie dupa autorizatia ISCIR a firmei care a executat instalatia de incalzire si a montat centrala termica.

Autorizarea de functionare este oferita contra-cost si are o valabilitate de 2 ani, dupa care trebuie sa fie prelungita. Pentru prelungirea autorizarii de functionare primita dupa montarea unei centrale termice de apartament este necesara o verificare tehnica periodica (VTP) - aceasta trebuie realizata de o firma autorizata ISCIR si va insemna o noua cheltuiala, insa asigurarea sigurantei personale este o prioritate pentru orice locatar al unui apartament cu centrala termica.

Echipa noastra este autorizata ISCIR si poate efectua si lucrarile de montare a centralelor termice de apartament, si verificarile periodice. De asemenea, poti apela la noi si daca ai nevoie de un service de centrale termice.