Primele 3 lucruri pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand iti achizitionezi o centrala termica noua

Primele 3 lucruri pe care trebuie sa le iei in calcul atunci cand iti achizitionezi o centrala termica noua

Desi iarna a ajuns la jumatatea drumului, zapada a inceput sa se topeasca incet, incet, frigul sa se sperie de soarele care apare deasupra cerului, temperaturile cu minus sa se transforme in plus, caldura din casa tot trebuie sa fie o preocupare. Daca nu esti preocupat pentru anul acesta, poate vei fi mai precaut pentru iarna viitoare.

Daca centrala veche nu a dat randament anul acesta, atunci trebuie sa iei in considerare schimbarea acesteia cat mai repede posibil cu o noua centrala termica, moderna si care sa indeplineasca necesitatile pentru un confort termic sporit.

De aceea, ca viitoare centrala sa aiba un randament optim, trebuie sa ai in vedere mai multe criterii tehnice care sa acopere necesarul de caldura de care are nevoie locutinta ta: suprafata locuintei si numarul de camere pe care trebuie sa le incalzesti constant, numarul de persoane care consuma apa calda menajera, numarul de bai si bucatarii, precum si aspectele legate de izolarea casei (termopane, izolare exterioara etc.).

Luand in considerare aceste aspecte, centrala termica pe care o vei achizitiona trebuie sa indeplineasca cel putin 3 criterii importante pentru un randament propice:

Capacitatea centralei termice de a furniza caldura

Atunci cand te uiti dupa un sistem de incalzire pentru propriul spatiu, cel mai important lucru pe care trebuie sa il iei in considerare este suprafata care urmeaza a fi incalzita. Raporteaza suprafata de incalzire la randamentul si puterea de furnizare de caldura a centralei termice. Daca iarna asta ai cam indurat frigul chiar si in casa, deoarece centrala veche nu a avut un randament bun, atunci trebuie sa iei in calcul o centrala termica cu o eficienta de pana la 109% - ceea ce inseamna ca centrala termica trebuie sa aiba un consum de combustibil mai mic, iar cantitatea de caldura furnizata sa fie mai mare.

Pentru un randament si o eficienta ridicata, cea mai potrivita centrala termica este cea in condensare - datorita recuperarii de caldura din condens.

Tipul de incalzire

Inainte de a achizitiona un sistem de incalzire, asigura-te ca stii ce modele sunt pe piata si ce caracteristici indeplinesc acestea. Primul factor care te ajuta sa determini tipul de incalzire de care are nevoie locuinta ta, este adaptabilitatea acestuia la spatiul tau. Pe piata sunt 3 modele principale de sisteme de incalzire: centrale termice pe gaz, centrale termice electrice, centrale termice pe combustibil solid sau lichid.

  1. Centralele termice electrice folosesc, drept sursa de incalzire, energia electrica. Avantajul lor este adaptabilitatea la orice tip de locuinta, dar marele dezavantaj il reprezinta costul destul de ridicat de exploatare.
  2. Centralele termice pe gaz in condensare sunt cele mai avansate sisteme de producere a energiei termice, iar marele avantaj este acela ca folosesc un consum redus de combustibil raportat la randamentul foarte mare pe care il dau.
  3. Centralele termice pe combustil (lemn sau peleti) sunt foarte eficiente pentru locuintele de tip casa, iar marele avantaj al lor este capacitatea lor de incalzi o suprafata mare cu un aport mic de combustibil (sunt foarte economice).

Functiile de siguranta

In cazul in care nu sunt monitorizate corespunzator, unele sisteme de incalzire pot cauza probleme, mai ales in timpul inghetului. De aceea, sistemul trebuie sa fie dotat cu doua functii importante: protectie la inghet si evacuare a gazelor. In conditiile in care iarna din Romania este apriga, iar centrala termica este amplasata intr-o zona a casei neizolata, cu atat mai mult functia de protectie la inghet trebuie sa primeze atunci cand achizitionezi o centrala. In ceea ce priveste evacuarea gazelor, centrala termica ar trebuie sa fie proiectata cu o protectie in cazul care exista lipsa de gaz.

De obicei, centralele moderne ofera siguranta in exploatare si sunt dotate cu cele mai inteligente functii. Asigura-te ca sunt complet dotate cu functii care sa te ajute sa monitorizezi si controlezi sistemul de incalzire, chiar si cand esti plecat de acasa. Vei avea un maximum de confort.

Berluni ofera o gama completa de sisteme de incalzire si pune la dispozitie cele mai bune oferte de la cei mai importanti producatori de solutii moderne de furnzare caldura si apa calda menajera. De asemenea, inainte sa te hotarasti asupra unui model de centrala termica care sa iti satisfaca nevoile astfel incat sa ai parte de o casa mai calduroasa decat iarna care sta sa treaca, este bine sa consulti si un specialist. Berluni pune la dispozitia clientilor servicii de consultare si montaj