5 motive pentru care sa monitorizezi constant sistemul de incalzire al casei

5 motive pentru care sa monitorizezi constant sistemul de incalzire al casei

Unele lucruri din casa sunt durabile si functioneaza chiar si cand acestea sunt pe cale sa nu mai fie valabile, altele, pe de alta parte, au nevoie de imbunatiri si mentenanta, intrucat, pe parcurs, pot suferi diferite defectiuni. Sistemele de incalzire intra in aceasta categorie si ar trebui verificate, constant, indiferent ca vorbim despre o centrala termica electrica sau pe lemne.

Sa iti faci un program de verificare si sa te ocupi indeaproape de fiecare mica sau mare problema, este esential si important, astfel incat, atunci cand vine sezonul rece, sa nu ai probleme si sa te trezesti cu casa rece. Recomandarea noastra este sa iti verifici, chiar inainte de a intra in anotimpul toamna. Mai jos sunt 5 motive cruciale pentru care este nevoie de o monitorizare constanta a sistemului de incalzire:

Poti sa imbunatatesti eficienta centralei termice

Cu timpul si prin utilizare, centralele termice pot colecta praf, murdarie si funingine, ceea ce ar putea duce la o supra-taxa si ar putea cauza deteriorarea unei parti componente din aceasta. Mai mult decat atat, ar putea exista mici defectiuni sau pierderi ale unor componente mici, care ar putea deduce/forta sistemul de incalzire sa functioneze mai mult decat in mod normal. Acest lucru poate duce la o speranta de viata mai scazuta, la probleme care necesita reparatii si care ar fi putut fi evitate, si la conditii nesigure de functionare. Daca veti inspecta in mod regulat centrala termica, puteti impiedica acest lucru sa se intample - probleme care ar putea ridica costurile la facturi.

Rutina de verificare poate extinde durata de functionare a centralei termice

Curatarea periodica si inspectiile asigura o functionare corespunzatoare si o eficienta mai ridicata a centralei termice. Si, odata cu aceste conditii optime de functionare, sistemul de incalzire poate avea o durata de viata mai lunga. Intretinerea proactiva poate prelungi durata de viata a sistemelor cu luni sau chiar ani, cand este facuta in mod corespunzator.

Siguranta personala este mai ridicata odata cu masurile de preventie

Centrala termica, daca nu functioneaza corespunzator si prezinta defectiuni, are un potential mai mare de eliberare de monoxid de carbon (CO). Acesta poate provoca dureri de cap, greturi, oboseala, ameteala sau chiar creste riscul mortalitatii, daca nu sunt descoperite pierderile. Ceea ce face monoxidul de carbon sa fie ingrijorator este faptul ca este incolor si inodor. In cazul in care sistemul dvs. are scurgeri de CO, este indicat sa chemati un instalator instruit si capabil sa detecteze aceasta defectiune. De asemenea, puteti inslata un detector de monoxid de carbon care va poate alerta printr-o alarma, in cazul in care exista astfel de scurgeri. O alta optiune este sa va inlocuiti centrala veche cu o centra termica noua, adaptata la noile tehnologii de functionare in siguranta.

Inspectia de rutina poate reduce probabilitatea unor reparatii costisitoare

Multe probleme incep prin cateva simptome mici, de multe ori banale si inofensive: zgomote usoare, schimbari ale performantei etc. Cu o inspectie obisnuita, poti detecta si rezolva din timp simptomele minore, chiar inainte de a deveni probleme majore. Aceste reparatii sunt mai putin costisitoare comparativ cu rezolvarea problemelor mai mari sau chiar inlocuirea centralei.

Masurile de verificare asigura o functionare optima si constanta a sistemului de incalzire, asfel incat venirea iernii sa nu te ia prin surprindere. Si fii sigur ca reparatiile pe ultima suta de metri nu te vor ajuta sa ai o casa mai calduroasa ci doar un stres in plus.