Centrale termice pe lemne sau curent – ce alegi?

Centrale termice pe lemne sau curent – ce alegi?

Daca esti in cautarea unei solutii de incalzire si nu stii care este cea mai buna varianta, iti venim in ajutor prin prezentarea avantajelor si dezavantajelor fiecaruia dintre cele doua modele: centrala termica pe lemne sau centrala termica electrica.

In cazul in care locuiesti la bloc decizia vine firesc, ar fi destul de complicat sa te orientezi catre un model pe lemne, fie ca este vorba chiar si de peleti dat fiind faptul ca ai nevoie de spatiu de depozitare, ca sa nu mai amintim de spatiul necesar pentru montarea cazanului de ardere.

In ceea ce priveste casa pe pamant, aici situatia se schimba si chiar ai nevoie sa cunosti atat avantajele, cat si dezavantajele pentru ambele tipuri de centrale termice.

1. Centrala pe lemne sau combustibil solid

Acest tip de centrala prezinta unul din cele mai mari avantaje si anume costul. Lemnul este un combustibil ieftin, fapt care o recomanda cu succes in locuintele romanilor.

Cu toate acestea, la capitolul dezavantaje nu trebuie omise urmatoarele:

  • in primul rand este nevoie sa alimentezi constant centrala pentru a furniza necesarul de căldura, ceea ce te trimite la urmatorul dezavantaj, resturile rezultate din arderea lemnului, precum si mirosul.

  • trebuie sa tii cont ca pentru pornirea centralei pe lemne ai nevoie de o sursa electrica, ori in cazul unei defectiuni tehnice este nevoie sa iti procuri sisteme suplimentare de utilizare, atat pentru buna functionare a centralei, cat si pentru siguranta celor din casa.

  • nu in ultimul rand trebuie analizat costul de achizitie, care este posibil sa fie mai ridicat datorita elementelor ce compun centrala termica pe lemne.

Centrala termica pe lemne Viadrus 20 kw este potrivita pentru o casa de dimensiuni mai mici, iar pentru o suprafata mai mare de locuit ai putea alege cazanul de 45 kw U22D-9 de la Viadrus.

2. Centrala termica pe curent

Cand vine vorba de genul acesta de centrale termice, care utilizeaza energia electrica avantajele sunt destul de graitoare, mai ales daca esti o persoana comoda.

Asadar, dintre atuurile sale amintim:

  • energia electrica este la indemana oricui

  • este usor de utilizat o astfel de centrala

  • este curata si ocupa putin spatiu

Cu privire la dezavantajele centralei pe curent, la partea neplacuta a alegerii unui astfel de model amintim:

  • energia electrica, in comparatie cu lemnul este mai costisitoare, ceea ce inseamna costuri mai mari de incalzire pe timpul iernii;

  • in cazul in care ai in vedere o suprafata foarte mare de incalzit trebuie sa verifici cu atentie daca o astfel de centrala va face fata;

  • nu in ultimul rand trebuie avut in vederea si eventualele pene de curent. Pentru astfel de situatii trebuie sa existe un plan de back up.

Pentru o suprafata mai mica de incalzit ai putea alege centrala termica Electrica Ferroli 9 kw, LEB TS, iar pentru o suprafata mai mare de locuit ai putea opta pentru modelul de 18 kw de la Ferroli, ce se poate gasi pe berluni.ro.

Ca si concluzie trebuie mentionat ca ambele centrale termice vin la pachet, dupa cum se poate vedea cu plusuri, dar si cu minusuri, iar deciziile in cele din urma pot fi luate in functie de preferinte, de tipul de locuinta, de confort, precum si de performante.